Penggunaan kayu dan jenis kayu juga perlu diambil serius dalam perusahaan Burung Walet ini, dan ia boleh menjadi salah satu penyebab Perusahaan ini GAGAL.
Jenis Kayu / sisip yang sering di gunakan dalam rumah Burung Walet ialah kayu MERANTI,
3 KUALITI MERANTI YANG SERING DI GUNAKAN OLEH PENGUSAHA BURUNG WALET DAN KONTRAKTOR PEMBINAAN IALAH MERANTI ........ >>
3 Kualiti Meranti yang digunakan menentukan KETAHANAN sisip.
Sifat – sifat kayu.
Sifat – sifat kayu pada tiap-tiap jenis itu bergantung kepada susunan dan jenis-jenis sel
beserta dengan banyaknya bahan-bahan kimia seperti kanji, gula, getah, damar, minyak, bahan warna ( starch ), gam dan sebagainya yang terkandung di dalamnya.
a. Ketahanan ( durability )
- Bergantung kepada jenis bahan ketahanan serangga di dalam sel-sel dan dinding sel yang
boleh membunuh serangga dan menahan kulat daripada tumbuh.
b. Kekuatan ( strenght )
- Bergantung kepada jenis dan keadaan sel-selnya.
c. Kepadatan ( density )
- Bergantung kepada keadaan dan saiz sel serta tebal dindingnya dan banyak bahan-
bahan kimia seperti getah dan damar di dalam sel-selnya.
d. Kekerasan ( hardness )
- Bergantung kepada keadaan dan saiz sel serta tebal dindingnya, biasanya kayu keras
mempunyai sel-sel kecil berdinding tebal yang tersusun rapat dan dipenuhi oleh damar.
e. Kayu lembut ringan ( light softwood
- Biasanya mempunyai sel –sel berdinding nipis
f. Bunga atau ira ( figure )
- Satu perkataan bagi kayu yang mempunyai urat dan warna yang menarik ( texture, grain
and colour )
- Pembentukkan bunga atau ira disebabkan:-
i. Susunan sel-sel kayu dan cara pembelahan yang boleh mengeluarkan bunga lapisan
tumbesar atau bunga jejari empulur ( growth ring figure or medullary ray figure )
ii. Perubahan dan pertelingkahan urat berkedut dan urat lurus ( wary grain and ribbon
grain )
iii. Kerosakkan batang pokok seperti pangkal dalam tunas, mata kayu dan parut luka. ( nots,
curls, birds eye and crocthes)
Jenis Kayu / sisip yang sering di gunakan dalam rumah Burung Walet ialah kayu MERANTI,
3 KUALITI MERANTI YANG SERING DI GUNAKAN OLEH PENGUSAHA BURUNG WALET DAN KONTRAKTOR PEMBINAAN IALAH MERANTI ........ >>
3 Kualiti Meranti yang digunakan menentukan KETAHANAN sisip.
Sifat – sifat kayu.
Sifat – sifat kayu pada tiap-tiap jenis itu bergantung kepada susunan dan jenis-jenis sel
beserta dengan banyaknya bahan-bahan kimia seperti kanji, gula, getah, damar, minyak, bahan warna ( starch ), gam dan sebagainya yang terkandung di dalamnya.
a. Ketahanan ( durability )
- Bergantung kepada jenis bahan ketahanan serangga di dalam sel-sel dan dinding sel yang
boleh membunuh serangga dan menahan kulat daripada tumbuh.
b. Kekuatan ( strenght )
- Bergantung kepada jenis dan keadaan sel-selnya.
c. Kepadatan ( density )
- Bergantung kepada keadaan dan saiz sel serta tebal dindingnya dan banyak bahan-
bahan kimia seperti getah dan damar di dalam sel-selnya.
d. Kekerasan ( hardness )
- Bergantung kepada keadaan dan saiz sel serta tebal dindingnya, biasanya kayu keras
mempunyai sel-sel kecil berdinding tebal yang tersusun rapat dan dipenuhi oleh damar.
e. Kayu lembut ringan ( light softwood
- Biasanya mempunyai sel –sel berdinding nipis
f. Bunga atau ira ( figure )
- Satu perkataan bagi kayu yang mempunyai urat dan warna yang menarik ( texture, grain
and colour )
- Pembentukkan bunga atau ira disebabkan:-
i. Susunan sel-sel kayu dan cara pembelahan yang boleh mengeluarkan bunga lapisan
tumbesar atau bunga jejari empulur ( growth ring figure or medullary ray figure )
ii. Perubahan dan pertelingkahan urat berkedut dan urat lurus ( wary grain and ribbon
grain )
iii. Kerosakkan batang pokok seperti pangkal dalam tunas, mata kayu dan parut luka. ( nots,
curls, birds eye and crocthes)
- Laman Web Rasmi kami masih dalam pembinaan -
-Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat mengenai industri ini sila hubungi 019-664 2264 atau emailkan kepada : gem07@streamyx.com / globalexm@gmail.com -
-Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat mengenai industri ini sila hubungi 019-664 2264 atau emailkan kepada : gem07@streamyx.com / globalexm@gmail.com -
No comments:
Post a Comment